Reguliere activiteiten

Lezing Agnietenconvent met Donald Pagrach

Datum 26 November 2023
Tijd 11:45 - 13:15
Locatie Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100, 2801 GR Gouda
Google maps openen
Toegang € 10,-
Georganiseerd door
lezing door Donald Pagrach  i.s.m. Stichting Gouds Metaheerhuis
26 november 2023 lezing door Donald Pagrach i.s.m. Stichting Gouds Metaheerhuis

 

Graag ontmoeten we u op de eerste lezing van het Agnietenconvent in het seizoen 2023-2024.

Het thema van dit seizoen is 'Zoeken naar gemeenschappelijkheid'. We zoeken in dit programma naar (nieuwe) bronnen van gemeenschapszin en hebben sprekers gezocht die vanuit verschillende invalshoeken het thema zullen benaderen.

 Wordt het geen tijd om na te denken of we het herdenken en vieren van vandaag niet eens moeten gaan afschaffen? Of liever gezegd: de insteek veranderen door te kijken naar wat er in de huidige tijd méér nodig is dan alleen herdenken en vieren. En zo ja, is dan, gegeven de wereld waarin we leven, daar dan niet meer tijd voor nodig dan de tijd die we nu op 4 en 5 mei daaraan besteden?

Die gedachte is niet nieuw. Maud van de Reijt gaf in 2010 het boek uit “Zestig jaar herrie om twee minuten stilte” met als ondertitel “Hoe wij steeds meer doden gingen herdenken” waarin bijna alle elementen - inclusief de bevrijding - terugkomen die ook in onderstaand op schrift gestelde gedachten aan de orde zullen komen.

Maar hierin gaan we een stap verder, slaan we een brug naar de toekomst; kijken we meer vooruit dan dat we naar het verleden kijken; stellen we vragen over hoe we als mens en als mensheid gezamenlijk naar een mooiere en betere wereld kunnen groeien.

We maken dan van 1 t/m 7 mei de bezinnings- èn zingevingsweek  waarbij Dodenherdenking een vast onderdeel is en 5 mei een feestdag blijft.

In die week kijken we dan terug naar heel recente historische gebeurtenissen of zaken uit een veel verder verleden.  Centraal staat dan de vraag wat dat verleden ons voor goeds en slechts heeft gebracht om daarvan te leren hoe we samen een nòg betere en nòg mooiere, maar vooral vreedzamere samenleving kunnen bouwen dan we die nu al hebben.

Donald Pagrach was 12 jaar voorzitter van de Stichting Gouds Metaheerhuis. Hij geeft vaak gastlessen over het Jodendom en over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

De campagne ‘Pesten doe er wat aan’ wordt gesteund door het campagnelied ‘Praat erover’ en een coole videoclip van the ATP crew (Alphen Tegen Pesten), een initiatief van de Alphense kinderraad.

Op de hoogte blijven