Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Bekijk Herdenkingsjaar activiteiten
Scroll

Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!

Hier vind je alles over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden programma van de gemeente Gouda. Heb je een goed idee of organiseer jij een activiteit? Geef deze dan gerust door aan de gemeente.

 

Op 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 herdenken en vieren we dat 150 jaar geleden slavernij in de voormalig Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Het hele jaar besteedt Gouda aandacht aan het slavernijverleden door verschillende activiteiten en evenementen in de stad te organiseren. Het is bedoeld om aandacht te vragen voor het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen daarvan die we vandaag de dag nog steeds merken. We willen onze gedeelde geschiedenis erkennen accepteren en begrijpen, zodat we vanuit daar kunnen werken aan een inclusief Gouda waar iedereen erbij hoort!

 

Gemeente Gouda logo.

 

Herdenkingsjaar Slavernijverleden logo.
 
Doe ook mee

Veel organisaties en inwoners organiseren activiteiten tijdens dit herdenkingsjaar. Denk aan tentoonstellingen, lezingen, een theaterstuk, wandelingen en rondleidingen. Bekijk hier het volledige overzicht van Herdenkingsjaar activiteiten.

Jij kunt hier aan meedoen! Het maakt niet uit of je jong of oud bent, een inwoner van Gouda of uit de omgeving komt of welke achtergrond je hebt: het herdenkingsjaar is voor iedereen. Zo leer je meer over de geschiedenis van de stad en ontmoet je misschien nieuwe mensen.

Wil je iets organiseren in het kader van het herdenkingsjaar slavernijverleden? Meld je activiteit aan via slavernijverleden@gouda.nl. Na aanmelding ontvang je (digitaal) promotiemateriaal voor jouw activiteit.

 

Gouda en slavernijverleden

In Gouda wonen mensen met diverse achtergronden en unieke verhalen. Sommigen hebben hun wortels in de voormalig koloniën, anderen zijn nazaten van tot slaaf gemaakte mensen. En weer anderen hebben voorouders met banden met de voormalig Nederlandse koloniën. Gouda is een stad waar verschillende culturen samenkomen en waar de geschiedenis en het heden elkaar ontmoeten. Het streekarchief brengt eind 2023 een historische verkenning van het koloniaal en slavernijverleden van Gouda uit.

In opdracht van de gemeente Gouda heeft het streekarchief een verkenning gedaan op het koloniaal en slavernijverleden van Gouda. Op 27 januari j.l. is deze bundel ‘Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda - een verkenning’ overhandigd aan de burgemeester Pieter Verhoeve. Als vervolg op de deze verkenning zijn er stadsgesprekken georganiseerd. 

Lees hier meer over de stadsgesprekken.