Algemene activiteiten

Lezing dr. Leo Lucassen over migratie

Datum 16 November 2023
Tijd 20:30 - 22:30
Locatie Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100, 2801 GR, Gouda
Google maps openen
Toegang Aanmelden
Georganiseerd door
Leo Lucassen lezing

Lezing op 16 november: Internationale Dag van Tolerantie en Respect

16 november is de Internationale Dag voor Tolerantie en Respect. Op die dag spreekt prof. dr.  Leo Lucassen voor ons in de Agnietenkapel over migratie. 

Leo Lucassen is directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Samen met zijn broer Jan schreef hij standaardwerken als Vijf eeuwen migratie en Migratie als dna van Amsterdam. Professor Lucassen zoekt publiciteit en debat over migratie en asiel, en wil daarbij graag politiek gemotiveerde framing nuanceren. Op internet en in de media is veel van zijn gedachtengoed terug te vinden. 

 

Hieronder enkele (voor de leesbaarheid enigszins geredigeerde) citaten.

“Asielzoekers maken een klein deel uit van de migratie naar ons land, gemiddeld rond de tien procent. Toch worden asielzoekers soms verantwoordelijk gemaakt voor veel van de problemen waarmee we in ons land te maken hebben. Asiel en migratie worden, ook in de pers, vaak op een hoop gegooid. Dat is bijna altijd niet terecht”. 

“We kunnen veel vluchtelingen juist beschouwen als mensen met lef, initiatief en doorzettingsvermogen die heel graag in een democratische staat een nieuw bestaan opbouwen”.

 

Ook in verband met de komende verkiezingen is het belangrijk om stil te staan bij de reuring en publiciteit rond migratie en asiel. 

“Het is een goede zaak het non-discriminatiebeginsel uit onze grondwet serieus te nemen. Politici hebben de taak om vormen van stigmatisering, uitsluiting en institutionele discriminatie te benoemen en te bestrijden. Dat impliceert dat ze afstand moeten nemen van radicale partijen die migranten en hun nakomelingen demoniseren en als een existentieel probleem afschilderen.”

“We moeten de huidige problemen niet bagatelliseren, maar in gedachten houden dat er al eeuwen ervaring ligt, vaak met veel grotere aantallen vluchtelingen. Steeds staan er onheilsprofeten op in de politiek en de media, maar tot nu toe zijn de rampscenario’s niet uitgekomen”.

 

Waar en wanneer

16 november vanaf 20.00 uur, inloop vanaf 19.30, in de Agnietenkapel. 

De toegang is gratis, net als een kop koffie of thee (al wordt een donatie op prijs gesteld)

Na de lezing is er tijd voor nagesprek onder het genot van een drankje.

We vinden het fijn als u zich aanmeldt via secretaris@stichting21maart.nl

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.

Op de hoogte blijven