Een terugblik op Keti Koti 2023 in Gouda

Scroll

Gouda herdenkt Keti Koti: “We kijken terug op indrukwekkende dag!”

Op 1 juli 2023 vierde en herdacht Gouda voor de tweede keer de afschaffing van de slavernij. Met zo'n 250 bezoekers en deelnemers aan de verschillende activiteiten werd het een gedenkwaardige dag. Het programma begon met een indrukwekkende kranslegging bij het Huis van de Stad. "Bij de kranslegging voelde ik een diepe verbondenheid met onze voorouders en de erkenning van hun strijd voor vrijheid", zo vertelde een bezoeker.

 

Image
Keti Koti Gouda 2023 visual 1

 

Later op de middag vond het middagprogramma plaats in de Garenspinnerij. Hier droeg de Goudse dichteres Frida Domacasseé gedichten voor in het Papiaments en het Nederlands uit haar dichtbundel ‘Ghana Gouda’. De Jen's Stars dansgroep liet de traditionele dansen van de Marrons zien, waarbij de verbinding met de Afrikaanse tradities werd benadrukt. Kofi Ogun sprak over de doorwerking van het slavernijverleden in het heden en het trauma dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Jurgen Caïro zong indringende liederen. Burgemeester Pieter Verhoeve sprak over bewustwording van het verleden en nieuwe hoop voor de toekomst, zolang er mensen opstaan die verandering willen.

 

Image
Keti Koti Gouda 2023 visual 2

 

"We keken live naar de toespraak van Koning Willem Alexander in Amsterdam," aldus een bezoeker. "In de pauze en na afloop waren er Caribische hapjes van Miss Nice Banana. Veel mensen bleven om na te praten en te dansen." Uit de reacties van de zaal bleek dat het programma veel losmaakte en dat er behoefte was om nog meer te weten en het gesprek te vervolgen: “Dit is pas het begin!”

Veel bezoekers werden diep geraakt door de Keti Koti herdenking, waarbij het verlangen naar betrokkenheid en gesprek sterk naar voren kwam: “Deze herdenking is slechts het begin van een reis naar bewustwording. Samen willen we onze gezamenlijke geschiedenis begrijpen en streven we naar een samenleving waarin gelijkwaardigheid centraal staat”.

 

Image
Keti Koti Gouda 2023 visual 3

 

De organisatie vraagt naar reacties van bezoekers: "Hoe heeft u Keti Koti ervaren? Wat vond u goed? Wat kan er nog beter of anders volgend jaar? Wij zijn heel benieuwd is naar de ervaringen van het publiek en de suggesties voor volgend jaar”. Reacties kunnen worden gestuurd naar slavernijverleden@gouda.nl.

 

Activiteiten in het Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden worden het hele jaar door in Gouda met allerlei activiteiten georganiseerd. Denk aan workshops over je familiegeschiedenis, films, een musical, museumtentoonstelling en nog veel meer!

Onder andere de Goudse Schouwburg, het Filmhuis, Streekarchief en Museum Gouda dragen bij aan de activiteiten. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op: http://stage.goudainclusief.nl/herdenkingsjaar-programma.

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwsbrief Herdenkingsjaar Slavernijverleden? U kunt zich aanmelden via slavernijverleden@gouda.nl.

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Word lid
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden