Nieuwe tekst Artikel 1 onthuld in het Huis van de Stad

Scroll

Op 17 mei (International Day Against Homo-, Bi- and Transphobia, IDAHOBIT) werd de nieuwe tekst van Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet onthuld. Op 17 januari 2023 werden handicap en seksuele gerichtheid namelijk als expliciete discriminatiegronden aan de tekst toegevoegd. De onthulling van de nieuwe tekst vond plaats in de hal van het Huis van de Stad na een samenwerking tussen de Gemeente Gouda, de gemeenteraad, de Goudse adviesraad voor mensen met een beperking en de Regenboog Alliantie Gouda, -allen lid van het Antidiscriminatie Platform Gouda.

De tekst van de uitgebreide Artikel 1 van de Grondwet werd onthuld door Cynthia Beverloo namens de Goudse adviesraad voor mensen met een beperking (GAB), Alexander Hammelburg als lid van de Tweede Kamer voor D66 één van de initiatiefnemers van de wetswijziging, wethouder Anna van Popering-Kalkman en Heike Brandes namens de Regenboog Alliantie Gouda (RAG). Naast de onthulling werden er speeches gegeven en kon men luisteren naar de muziek van De Bridge van stichting My Breath My Music. Ook stadsdichter Jeffrey Van Geenen stond met alle aanwezigen stil bij dit moment.

Uit de bijdragen bleek dat de toevoeging van ‘handicap, seksuele gerichtheid’ niet uit weelde maar uit noodzaak was. Daarbij werd de hoop geuit dat hier aandacht voor mag blijven bestaan, ook voor deze specifieke gronden, als onlosmakelijk onderdeel van de kernboodschap waar Artikel 1 aandacht voor vraagt: het beschermen van mensenrechten en de democratische rechtsstaat.

Video file

 

 

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden