Stadsgesprek Gouda: 'Hoe maken we Gouda nog inclusiever voor iedereen?'

Scroll

Op 9 mei vond er een bijzonder stadsgesprek plaats in het Ontmoetingscentrum Van Noord, waar maar liefst 45 enthousiaste deelnemers uit heel Gouda aanwezig waren. Het stadsgesprek werd georganiseerd door drie organisaties, namelijk Stichting iDb, GoudaBruist en Stichting 21 Maart. Het  hele Stadsgesprek werd begeleid door de trainers Nora el Abdouni, Biba de Jongh en Jeroen Horvers.

 

Image
Stadsgesprek 9 mei 2

 

Het programma van de avond begon om 17.45 uur met een hartelijke ontvangst bij de ingang van het Ontmoetingscentrum. Daar stonden de organisaties en workshops vermeld op een whiteboard, zodat iedereen een overzicht had van wat er te doen was. De deelnemers kregen daarbij uitleg over de verschillende mogelijkheden en werden uitgenodigd om een plek te kiezen op basis van hun interesses.

Om 18.00 uur was het tijd om samen te genieten van een heerlijke maaltijd in café Van Noord. Er werd een smakelijke vegetarische curry met rijst geserveerd, waar iedereen van kon genieten. Het samenzijn tijdens het eten creëerde een ontspannen sfeer en zorgde voor verbinding tussen de deelnemers.

Na het eten begon eerste ronde van gesprekken en workshops, die elk 45 minuten duurden. De organisaties namen de leiding over hun eigen tafelgesprekken, terwijl de trainers rondliepen en ondersteuning boden waar nodig.

Een van de workshops werd verzorgd door GoudaBruist en had de intrigerende naam "Stroopwafelgesprek". Arie Jan, Martijn en Peterpaul legden uit dat dit een manier was om in kleine groepen met elkaar in gesprek te gaan over een themavraag, om zo meer begrip en verbinding te creëren. Ze deelden ook dat mensen zelf zo'n gesprek in hun eigen buurt konden organiseren, met behulp van GoudaBruist. Een vraag die aan bod kwam was: "Wat betekenen rijkdom en armoede voor jou?" Zo ontstonden er diepgaande en persoonlijke gesprekken waaruit duidelijk werd dat veel deelnemers vergelijkbare verlangens hadden: gezondheid, tevredenheid, fijne relaties en voldoende middelen om rond te komen.

 

Image
Stadsgesprek 9 mei 4

 

Daarnaast waren er de dialoogtafels van stichting 21 maart, begeleid door Leen, Janneke en Annemarie. De deelnemers waren vastberaden om van Gouda een leukere en bruisendere stad te maken. Ook werd er gepleit voor nog meer activiteiten en het bevorderen van uitwisseling en dialoog tussen diverse groepen in de stad. Het samenleven met andere groepen bleek volgens de deelnemers niet altijd gemakkelijk te zijn. Er werden verhalen gedeeld over discriminatie en afwijzing op basis van seksuele oriëntatie, huidskleur of geloof. De vraag rees of tolerantie in de samenleving aan het afnemen was, maar de deelnemers waren vastbesloten om het gesprek aan te gaan en te streven naar respect, tolerantie en dialoog. Ze erkenden dat het denken en voelen van anderen niet zomaar te veranderen is, maar dat persoonlijke verhalen vaak een positieve invloed hebben. Het belang van zichtbaarheid, begrip en steun voor elkaar werd benadrukt.

 

Image
Stadsgesprek 9 mei 10

 

De workshop "Discriminatievrije openbare ruimte in Gouda" werd aangeboden door Stichting iDb, met Mireille en Iskander als begeleiders. Na een korte introductie over wat discriminatie is en welke rol Stichting iDb speelt als antidiscriminatievoorziening in Gouda, werd er ingezoomd op discriminatie in de openbare ruimte. Met behulp van foto’s werden voorbeelden gegeven van uitingen van discriminatie in de openbare ruimte, zoals discriminatoire stickers en graffiti, obstakels voor kinderen in een rolstoel en een leeftijdsvereiste in een vacature achter een etalageruit. Hierop volgde een gesprek over ervaringen hiermee in Gouda en welke impact dat heeft. Vervolgens werden suggesties gedaan over wat mensen zelf kunnen doen om discriminatie tegen te gaan, zoals het melden van incidenten bij iDb, het volgen van trainingen om contactpersoon te worden in Gouda, het vinden van partners via Goudainclusief.nl om gezamenlijk mee op te trekken en geïnspireerd te raken of het zelfstandig opzetten van een project voor inclusie en discriminatiebestrijding.

 

Image
Stadsgesprek 9 mei 6

 

Na de workshops was er een moment om ideeënkaartjes in te vullen, waarop de deelnemers hun inspirerende gedachten en ideeën konden delen. Vervolgens vond de tweede ronde van gesprekken en workshops plaats. Na afloop kregen de deelnemers opnieuw de gelegenheid om ideeënkaartjes in te vullen.

Toen naderde het stadsgesprek zijn einde en vond de afsluiting plaats. Er werd teruggeblikt op de gesprekstafels en workshops en er werden adviezen gegeven om ideeën te realiseren. De deelnemers werden aangemoedigd om contact op te nemen met Tsjalline Boorsma van de gemeente Gouda, die betrokken is bij het inclusiebeleid.

Al met al was het stadsgesprek op 9 mei een inspirerende en bijzondere bijeenkomst. De deelnemers hebben op verschillende manieren hun stem laten horen, nieuwe inzichten opgedaan en waardevolle contacten gelegd. Het evenement heeft een positieve impuls gegeven aan de ambitie om van Gouda een inclusieve en bruisende stad te maken.

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden